Da Papa

Започвам с малък увод, необходим за уточнение местоположението и името на този ресторант.
Неотдавна стана дума, как преди близо 2 години това същото място се казваше (и то също) Класик гурме клуб (или гурме-клуб “Класик”), намиращ се до Парк-хотел Москва в една нова и лъскава офисна сграда, а впечатлението не е отразено тук поради две причини – първо подвеждащото име на ресторанта (подвеждащо, защото както вече знаем има всъщност и друг ресторант с това име) доведе до предварителна нагласа за един ресторант от висока класа, какъвто този тогава не се оказа; и втората причина – става ясно, че разочарованието е било голямо, а грешката – “вярна”.
Цялостното впечатление за онзи тогава ресторант може да се опише като опит да се създаде съвременен тип място, но изпълнението много лошо, без стил и атмосфера и с посредствена кухня. И последва основателното решение – никога повече няма да се върна тук.
Но, сега нещата са много променени и започваме от името – Da Papa. Информацията сочи, че най-голямата заслуга да се казва така, е на бащата на небезизвестния Лео от Big Brother 2 или татко Адалберто, който изпълнява главната роля на главен готвач. А Лео и Лучия са се погрижили за всичко останало. И така:
 
Обстановка: Семпла и приятна атмосфера без натрапване на нещо определено с тиха музика и дизайн, успешно съчетание на чисти италиански мотиви с разпръснатите навсякъде бутилки вино – в дългата и тясна ниша на едната стена, на бара и до прозорците. А и светлината е мека и приятна.
Храна и напитки: Може да се каже италианска, домашна кухня. Специалитетите на папа Адалберто оформят собствен стил на автентична и традиционна италианска кухня от различни региони в Италия.
Ето например едно нетрадиционно плато от акула, хек, октопод, стриди, миди и калмари в доматен сос:
Интересно е представено всяко ястие в менюто, придружено с предложение за подходящото италианско вино, което не е задължително, но пък е полезно, ако липсват познания за италианските вина. Освен голямото разнообразие на италиански вина във винения лист присъстват аржентински, австрийски и калифорнийски вина. Хубавото е, че цените на ястия и напитки са приемливи и вечеря за двама с бутилка вино от среден клас (около 40 лв.) може да достигне максимум 100 лв.
В последно време настана една мода в десертите, изразяваща се основно в следното предложение – течен шоколад в сърцевината на шоколадов кейк, а наименованията, както и украсата вече са плод на въображението на главния готвач.
Ето и предложението в “Da Papa”, наречено “Делиция”:
Обслужване: Уменията на сервитьорките не са съвършени, но пък за сметка на това приятното отношение и усмивка могат да се приемат като много добро обслужване.
Акцент: Съвсем спокойно можем да кажем, че това е Лео, който всяка вечер проверява каква е обстановката в ресторанта и обръща специално внимание на гостите, което прави добро впечатление. И той вероятно го знае, щом го прави старателно.
Недостатъци: Чашите са посредствени и в менюто има печатни грешки.
Моята оценка:
Advertisements
Published in: on Monday, 18, February, 2008 at 22:19  Leave a Comment  

The URI to TrackBack this entry is: https://sybarites.wordpress.com/2008/02/18/da-papa/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: