Сравнителен анализ

Или – едно са очакванията, а друго реалността.
Две доста различни впечатления за една вечер само, различаващи се напълно от предварителните очаквания, а те пък базирани основно на информация от programata.bg, както и от списание Бакхус. Става въпрос за следното:
1. Streetfood bar Nicola’s
Подведена от написаното в съответната програма, очакванията ми за френска атмосфера, за романтичността на новото и различно място, за достъпните цени, за нестандартна обстановка (“маси с форма на виолончело”), приглушен джаз и т.н., не се оправдаха, ами даже напротив – пълен провал.
Само един вътрешен глас се опитваше едва-едва да ме възпре с оглед на местоположението му – в уличките, известни описателно като “зад Халите”. Дали наистина може да се очаква всичко, описано в т.нар. “Програма” да е вярно за заведение, намиращо се точно в тази част на София, доста спорна и противоречива, с азиатски привкус, редуващ се с китайски и най-долнокачествени български дюкянчета, изпълнена още с меко казано съмнителни минувачи късно вечер в тъмните улички? Но …
Още от вратата се усеща студ – в буквален и преносен смисъл. Според обслужващия персонал климатикът бил нагласен на 30 градуса, но личното ми усещане констатираше друго. Студенина се долавяше и в интериора на заведението – масите, отделени с малки прегради една от друга, разположени от дясната страна по продължението на дълъг и не много широк коридор, а в ляво стените са покрити с огромни огледала и съвсем оскъдна светлина. Свещите, декоративни или не и поставени над масите, изобщо не светеха, а в дъното барът е облян в неприятна червена светлина. И накрая, за да завърша с описанието и с опита да пресъздам атмосферата (която липсваше) – масите с форма на виолончело бяха покрити с покривки-калъфи, които не се отличаваха с особена красота.
Последваха още разочарования:
  • Винена листа – липсва такава, като обяснението бе, че още не е готова, a препоръчаното вино от сервитьора беше потресаващо кисело. Никога, ама никога повече няма да се доверявам на сервитьорите-консултанти, по подобие на продавач-консултантите в магазините – и в двата случая се опитват да ми продадат нещо, което не е за купуване.
  • Меню – също липсва и обяснението е пак същото оправдание, че още били нови. Макар че за заведението пише вече от месеци. Ми не отваряйте тогава, като сте толкова нови. Един лист хартия само бе поставен на масата с дневното меню, като че ли е стол за хранене и май точно такъв тип заведение се очертава, имайки предвид и долнопробните заведения наоколо в този район, които спокойно могат да носят адекватното име “кръчма”. Това и трябва да се очаква в тази част на София, с този малко притеснителен контингент, който ще ги посещава.
  • Чашите – изключително посредствени; приборите и всичко останало по масата говореше недвусмислено за заведение от “долния сегмент”, и то в недобрата му разновидност.
  • Консумирахме прехвалената Flamenkuche (“френска пица”, кой знае защо с немско име) с вид на тънка и безвкусна коричка хляб със следи от бекон и сирене по нея. Само свинските карета бяха добре приготвени, но на фона на всичко останало, каквито и комплименти от заведението да поднасяха (а те поднесоха), не можаха да заличат лошото първо впечатление.
Нямахме достатъчно търпение и дебели дрехи, за да изчакаме десерта.
С две думи – пълна измама!
С една – провал! Е, или поне – разочарование :).
И извод – не трябва да се доверявам на рекламата и платените статии, а само на вътрешния си глас :).
2. Checkpoint Charlie
Тук се случи точно обратното на очакванията.
Преди 3 години и половина, през август 2004 посетих това място и впечатленията бяха не особено добри. “Опит за характеристичен елемент и актуалност, но не се е получило. Липсва стил; стандартната фюжън кухня, селекцията на вина, както и в бара имат определено недостатъци. Във всички посоки трябва да се работи” – така съм написала тогава в тайния си бележник, отразяващ впечатленията ми.
Сега – наистина са работили във всички посоки.
  • След продължил дълго време ремонт има голяма разлика в подредбата на масите, целият интериор е преобразен и е постигната атмосфера на съвременно и приятно място с вкус към индивидуализма. Запазена е идеята за Берлинската стена, но не се натрапва и не е изкуствено използвана, а се вписва добре.
  • Хубави съдове и прекрасно оформени ястия, както на външен вид, така и на вкус; използвани са пресни продукти. Няма как да не похваля еклеровата торта, която беше просто превъзходна, с перфектен баланс на продуктите, довел до леката и ефирна сладост. За съжаление нямам снимки, но се надявам да ми се вярва – само на доверие :).
  • Виненият лист – и като асортимент, и в цените на напитките има сериозно подобрение.
  • И едно прекрасно допълнение – цигулка и пиано на живо, в изпълнение на цигулката – Ицхак Финци, а на пианото Васил Пърмаков. Ето това, за което наскоро писах и се оплаквах, че няма по софийските ресторанти и останах много приятно изненадана. Музиката беше предимно в стил “унгарски чардаш”, а така също на Фр. Шопен и Франц Шуберт, “за да не звучи много ресторантско”, както забавно се изрази Ицхак Финци. Хубаво е.
Единствен засега недостатък виждам, че кухнята приключва рано, после и барът след нея и към 24.00 часа вече ресторантът изцяло приключва. Може и да не е недостатък, но лично аз се почуваствах малко в забравеното социалистическо време, когато предупреждаваха, после гасяха лампите и т.н. – “хайде, къш, навън”. Е – не се стигна до лампите :).
Това бяха кратките ми, но изчерпателни (мисля) впечатления от една вечер в София.
Ще напиша и “моите оценки” в краткия им вариант в съответната рубрика в блога, как така ще пропусна :).
Advertisements

The URI to TrackBack this entry is: https://sybarites.wordpress.com/2008/01/27/%d0%a1%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%bd-%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d0%b7/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: