Класациите на Сибарит

Сега тъкмо е сезонът на класациите и нека не звучи самовлюбено, но – няма как – дойде моментът да бъдат обявени и класациите на този скромен любителски блог.
Така погледнато, като че ли ще са поне в три категории, а може и повече да станат докато трае мъчителният процес по обличането на идеите в писана реч.
Първа категория.
Вино на годината
И малко пояснение. В нея са включени дегустирани вина през настоящата календарна година, независимо от произхода им – дали в ресторант, дали закупени от нашата търговска мрежа, или в чужбина. Веднага се набива на очи, че в този си вид е повече от неконтролируемо субективна, но то пък всяка класация е субективна, а освен това, преобладаващото количество са все вина от нашия пазар, така че възможността за критична преценка е налице.
Виното на 2007 година, без съмнение и безапелационно, става:
Marimar Pinot Noir 2002 Russian River Valley California
Описание от тайния бележник.
Цвят: Тъмночервен, наситен с лек керемиден отенък. Тъмна вишна.
Аромат: Типичният за пино ноар дълбок и силен нюанс на кожа, пипер и опушено, а така също тръпчив на кедър. Липсват плодови аромати.
Вкус: Плътно тяло (като обезмаслено мляко), къпина и касис, кадифени танини. Хармонично и балансирано елегантно вино. Дълъг послевкус с отлични качества. Завършено. Много хубаво вино с невероятен баланс на вкусовете!
Ето и целият Топ 5 на вината на 2007 г.
 1. Marimar, Don Miguel Torres, Russian River Valley 2002
 2. Sebastiani, Zinfandel, Sonoma County 2004
 3. Paolo Scavino, Bric del Fiasc, Barolo 2001
 4. Marimar, Don Miguel Torres, Russian River Valley 2003
 5. Montes Alpha, Syrah, Colchagua Valley 2005

Втора категория
Ресторант на годината

Критериите так са малко нетрадиционни и заради това изискват и разяснение. Качеството на приготвянето на храна и оценката на “кухнята” са, разбира се, традиционен фактор. За разлика обаче от всякакви други сродни класации, не е главният решаващ, нито единствен критерий. Ресторантът е преценяван като едно цяло; съчетание на множеството му отделни компоненти и лица и успешното постигане на ултимната крайна цел – посещението в него да бъде запомнящо се събитие на едно хубаво пребиваване. Тук се включват отбстановката и атмосферата, които тя създава; общото усещане и излъчване, с които ресторантът е останал в спомените; подредбата на масите, включително покривки, прибори, чаши и салфетки, дребни аксесоари; ниво и качество на обслужването; оценка за приготвянето на храната; асортиментът и качеството на напитките, включващо както високоалкохолните, така и вината, но и дижестивите, без да биват пропуснати и безалкохолните напитки; цената – всичко това, обединено в едно общо възприятие, което е и решаващата оценка.
Топ 10 на ресторантите на 2007 г.
 1. Chef’s
 2. La Terazza di Serdica
 3. Талисман*
 4. Da Vidi
 5. Егур
 6. Жарден
 7. Хемингуей, Пловдив
 8. Амстердам, Пловдив
 9. Стара София
 10. Кристал Палас

* След коренната му промяна и собственик, отново е в ремонт и дали ще отвори врати в трета разновидност засега не е ясно изобщо.

И за ресторант на годината заслужено бива обявен –

Chef’s

Това, което го прави различен и единствен по рода си засега, е изключително топлото посрещане, “разказването на менюто” от готвачите-сервитьори и притната атмосфера, постигната съвсем естествено без да се натрапва нищо и същевременно създаваща спокойствие и донякъде неповторимост. В кухнята, която е изнесена в салона, се приготвят интересни предложения на готвачите, поднесени в красиви съдове и някак всичко придобива завършен вид в този ресторант.

Класация на магазини за напитки, деликатесни храни и пр.

 1. Винополис
 2. Дар от боговете
 3. I sensi
 4. Vintage
 5. Елемаг, ул. Златовръх
И накрая, при толкова много класации, няма как да бъде пропусната и вероятно най-изненадващата.

Класация на блоговете за вина и ресторанти

От друга страна – тази класация е и най-лесната. Поради една много проста причина – тя е разделена по категории, а в категориите общо взето има само по един блог :). Ето сигурният начин никой да не бъде обиден, но пък и да се запази пълна обективност. Последен критерий – задължителният “присъсъстващите се изключват” :).

И така, по категории

Най-добър блог за винаhttp://jivkogeorgiev.blogspot.com/

Още от самото му появяване приятно изненадаха качествата и дълбоките познания на Живко, поднесени с подобаваща лекота и финес. Както и топлото отношение към читателите. Пожелаваме успех и приятни занимания и в бъдеще, а така също и повече тематични мероприятия :).

Най-добър блог за ресторантиhttp://www.tablehopper.net/

Ето това е интересно откритие, което неслучайно попада в полезрението с редовното попълване, информация от “извора” и качествен снимков материал. Интересна гледна точка и пожелаваме много успех на Еми! Честито!

Това беше за 2007 г. Догодина пак ще се оглеждаме във виртуалното пространство и ще пишем за всичко, което олицетворява самоопределянето на този скромен блог, а и не само.

Advertisements
Published in: on Wednesday, 26, December, 2007 at 22:58  Leave a Comment  

The URI to TrackBack this entry is: https://sybarites.wordpress.com/2007/12/26/%d0%9a%d0%bb%d0%b0%d1%81%d0%b0%d1%86%d0%b8%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%a1%d0%b8%d0%b1%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%82/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: