От бележника…

И така, всичко започна на 10.09.2004 с един Banrock Station (shiraz), реколта 2001 и закупен от “Метро” в кв. Младост. Първото вино, описано само с тези три кратки думи “Не е хубаво” наистина не струваше, макар в списание Бакхус да бе получило 85 точки.

Всяко следващо описание обаче бе по-дълго и по-интересно, тоест носеше вече повече информация, както за момента на дегустация, така и за бъдещите такива. И този процес на описване на името и качествата на виното в момента на дегустиране се отразяваше двустранно – от една страна при отбелязването на вкуса и аромата на тестваното вино се засилваше интереса към него като характеристики, увеличаваше се и умението да бъде описвано по-точно и ясно какво е усещането; възприемането на определен тип и самото описване ставаше по-ясно и разбираемо.

От друга страна ми помагаше да определя и това какво харесвам във виното, да търся нови сортове, да ги анализирам и сравнявам при различните производители (напр., дълго време любим беше ширазът = сира и всичките му проявления) докато се “избистрят” вкусовете и се определят желанията. Оказа се много хубаво и полезно занимание. Така на по-късен етап започнах да рисувам етикетите, за да не стават грешки, когато не всичко е описано, например че е резерва, а е същата година и разликата е огромна. А още по-късно започнах да снимам някои “образци”.

Още в началото се роди идеята да номинирам хубавите вина и да ги класифицирам като такива с една – хубави, и две звезди – много хубави. Е има и едно единствено с 3 звезди, но то е голямо изключение Chateau Lafite Rothschild, 1991 Pauillac,

изпито на една паметна дата по един паметен повод. Описанието на големите вина винаги е проблем (поне за любителите).

Установила съм за това голямо вино следното:

Цвят: Наситен вишневочервен с лек керемиден отенък и висока плътност.

Аромат: Свързвам го с пипер, силно на кожа и седло, както и особено дълъг плодов нюанс, който обаче не е основният аромат. И още ароматът му се свързва с етерични масла, но всичко е толкова комплексно и завършено, че трудно се долавят различията.

Вкус: И тук определянето и конкретизирането на съставки е много трудно – определила съм го като неповторимо съчетание на вкусовете на шираз и бордо едновременно със запазена специфика и индивидуалност. И още като хубаво и отлежало удоволствие!

Също на един по-късен етап се появи желанието от наличната информация за изпитите вина (описвани вече повече от 2 години) да се оформят някои статистически показатели, като това какво е преобладавало на българския пазар като сортове, производители, от кои страни и на какви цени на дребно. Получиха се интересни изводи, но за това друг път.

В началото ще започна с описанието на вината с две звезди, като ще давам по едно от тях от различни страни-производителки и ако се появи интерес ще показвам част от статистиката за тази страна. Има наистина интересни резултати, но всичко по реда си.

Започвам с описанието на вино с 2 звезди в един доста ранен период, всъщност първото получило тази категория – “много хубаво вино”.

1. Франция

Baron Philippe de Rothschild

Цвят: Хубав червен, леко кафенее

Вкус: Типично “бордо” с характерен аромат на плътно каберне??

Закупено от супермаркет “Европа” на цена от 20 лв. на 4.10.2004 и изпито същия ден.

Тук искам да добавя, че този кафеникав отенък ме заинтригува и след като се поинтересувах разбрах, че може да се дължи на годините отлежаване – реколта 1999 г., а е изпито на 15.09.2004 г. Този факт се потвърди и при останалите по-стари вина.

При френските вина от този период не мога да пропусна Pauillac, Baron de Rothschild, 1999 г., описано с превъзходен цвят “бордо” с керемиден отенък, вкус на отлично вино, дълбок, на горски плодове и мед и мек послевкус. Цената е 29.77 от Метро – Люлин, закупено и изпито на 19.10.2004 г.

2. Чили
Casa Silva, Reserva, Carménère, D.O. Colchagua valley, 2002 г.,
оценен от Бакхус с 89 точки.

Цвят: Много хубав тъмночервен и плътен

Аромат: На горски плодове и послевкус на “Бордо”

Вкус: На много хубаво каберне, без киселост, общо взето хубаво червено вино.

Цена 23,75 лв., закупено на 27.09.2004 и изпито на 04.10.2004 г.

Искам да поясня, че описанията, особено в началото, са доста кратки и не носят много информация, но с времето се понаучихме и все по-добре се получаваше. Още нещо, при някои описания има и малко елемент вече на “веселост”, вследствие на обемните алкохолни проценти, но да не си помислите, че не е е сериозно описанието, напротив само малко по-закръглени и разкривени са буквите, но се случва. При втория опит (на 22.11.2004) с това вино забелязвам вече восък и опушен, тежък аромат, а при вкуса – червена капия, восък и мед. Интересно наблюдение тук е, че същия ден сме изпили едно тосканско Villa Antinori, 2001 (оценен от Бакхус с 86 точки) със състав: sangiovese + merlot + cabernet sauvignon + syrah, преди чилийското, и превес и по-добре оценено с 2 звезди е то, което показва и доста субективност, но вкусовете се запазват.

Някъде към края на октомври (29.10.2004 г.) открих, че любимият ми сорт грозде (един от любимите) и съответно вино, резултат от него, е Zinfandel и по-специално и най-вече следният:

3. USA, Калифорния
Clos du Bois, Sonoma county, Zinfandel, 1999

оценка на Бакхус – 84 точки

Цвят: тъмночервен с лек керемиден отенък, критерий за старо вино

Аромат: Силен и дълбок аромат на горски плодове с акцент на малина и боровинка, пипер и опушена кожа (не е ясно каква), но много хубав! Специфичен аромат.

Вкус: На хубаво, отлежало, богато вино, изтънчено и страхотно, безкрайно различно от българските вина и навярно се дължи на този сорт.

Цена – 21,79 лв, закупено на 29.10.2004 от магазин “Хит” на 22.10.2004.

Понякога, както в този случай, описанието е доста приповдигнато и възторжено, но така се случва, когато за първи път попадне човек на нещо хубаво и доста различно. А и сме още в зората на тези опити.

Това вино е опитвано още няколко пъти и съответно описвано подобно (12.08.2005 при цена 23.50 лв. от Елемаг и още на 26.10.2006 при цена вече 24.49 лв., още на 22.02.2007 от склад на Сандрини при цена 20.05 лв.). В цвета се е появило като допълнение, че “клони към виолетово”, ароматът е подчертано същата комбинация на горски плодове и кожа и с добавки от “топла чушка, пушено и мед” – но при това допълнение забелязвам, че виното е имало по-висока температура от 24 градуса и после е охлаждано до 18 градуса. А за вкуса добавяме “мек, сладък и топъл”, но със забележката, че не трябва да престоява дълго в декантер, че се окислява и добива лека киселинност накрая.

Едно от любимите вина и сорт oще е:

Clos du Bois, Sonoma County, Pinot noir, 2001
Цвят: Типична малина, много бистър и класически винен цвят.

Аромат: Богат и комплексен плодов аромат, особено силно на седло, тоест кожа и обор.

Вкус: Пълната плодова гама, комплексна и богата структура с дълъг и незатихващ плодов послевкус, а след престояване в декантера той става по-остър и засилено се усеща пипер.

Цена: 14.47 лв. закупено е от склад Сандрини на 16.12.2005 и веднага е изпито.

При повторната му дегустация на 28.07.2006, както и на 14.02.2007 се появява хининов вкус, а всички останали характеристики се запазват.

Ето и онагледяване на цвета:

Следващото откритие беше сортът “Sangiovese” и неговото участие в:

4. Италия
Santa Cristina, Antinori, Toscana, 2003

състав: Sangiovese + Merlot (малко); 12,5 % об.
Цвят: Пурпурен, дълбок
Аромат: Излъчва силни нюанси на топлина и кожа, класически аромат за хубавото червено вино

Вкус: Прекрасен, класически и такова трябва да бъде хубавото топло истинско червено вино!

Цена – 15.80 лв., закупено е от магазин “Елемаг” в кв. Изгрев на 11.11.2004 г. и изпито същия ден.

И тук да не пропусна още едно откритие за онзи период при италиансите вина:

Nero d’Avola, Cusumano, Sicilia, 2003

Състав: Nero d’Avola; 14% об.

Цвят: Супер! Тъмен рубин, бистър.

Аромат: На восък, черни боровинки и малини

Вкус: Силно на восъчна пита с боровинки, определено интересно и хубаво вино

Цена – 16.99 лв. от магазин “Хит” в кв. Младост, закупено на 22.10.2004 и изпито в 15.30 същия ден :).
И още едно предложение от Италия – Zanna, Illuminati, Montepulciano d’Abruzzo, Colline Teramane, Riserva, 1999, 13.5% об. и цена 37.80 лв. от магазин Елемаг, закупено на 14.01.2005 г. и изпито същия ден. Страхотно вино с много плътен цвят – тъмен рубин с типичния аромат на шираз, тоест восък, сладка череша, мед и горски плодове, както и вишна, стафиди и кожа.

Случвало се е вино, оценено с две звезди като Côtes du Rhone, Barton & Guestier, Tradition, 2000 (syrah+grenache+carignan) по-късно да повторя и да остане малко разочарование и съответно да бъде понижено на една звезда, или дори без. Обяснявам си го отново със субективния фактор. Температурата се оказа много важна, а също и отлежаването, съхранението на виното и доста различия могат да се появят при консумиране по различен начин, отдекантирано или не.

Но има и нещо друго, едно постоянство при пино ноар Cono Sur, отразено винаги като много хубаво и дори при различните реколти:

Cono Sur, Reserve, Pinot noir, Casablanca Valley, 2004, 14 об.%

Цвят: Бистър виненорозов

Аромат: Силно на пушек и кожа, примесен с череша и ягода, леко сладникав и се запазва дълго време.
Вкус: Свежо усещане на опушено, както и восък и череша с много дълъг и силен послевкус, където преобладава кожата с плодовете като фон.

Цена: 26.50 лв. от магазин Елемаг в кв. Лозенец на 10.02.2006 г. и изпито същия ден.

Отразен в бележника пак с две звезди е и Cono Sur, Pinot Noir 2005 (на 14.03.2006 г. при цена от 15.50 лв. от Елемаг) и разликата е само в малко по-бистър и малинов цвят. А така също и реколта 2001, закупено от “Хит” на цена от 26.49 лв. и изпито на 20.10.2006 г., където се долавя и аромат на босилек, но малко се вкислява след престояване, което, ако може да се направи извод за този пино ноар, не трябва да се чака много и да е по-охладено при консумация.

Стигнахме и до другия любим сорт шираз, или сира, каквото може да е произнасянето му в различните краища по света, но все си е невероятно ароматен и добър.

5. Австралия

Hardys, Nottage Hill, shiraz, 2003, 14 % об.
Цвят: Рубин, или още черешово червено, доста плътен и оставя следи по стените на чашите, боядисва.

Аромат: Восък, пчелен восък, опушено и силно на пипер и плодове с невероятно съчетание на плодове и кожа, като всичко това се долавя самостоятелно. Много богат аромат.

Вкус: Усещане за пълнота и завършеност, където се долавя фина нишка на тръпчивост в унисон с дълбочината на възприятието. Силно вино, което е най-добро за консумация при 13-14 градуса.

Цената е 23.70 лв. от магазин Елемаг в кв. Лозенец, закупено и изпито на 22.12.2005 г.

И още веднъж на 07.02.2006 г., когато впечатленията са същите и виното си остава много добро. Същото констатирам и за реколта 2003, изпито съвсем скоро на 26.08.2007 г.

И една малка илюстрация на казаното:

Интересно е да се отбележи, че при този сорт доста трудно се открояват много хубави вина и тези с две звезди, освен гореописаното, са: един Fetzer, Syrah, California, 1997 (като първия път, когато е опитан на 29.08.2005, е с една звезда, а вторият път на 17.03.2006 се е харесал повече и е с две, при това на цена само от 9.40 лв.) и другото предложение е Bin 128, Penfolds, Coonawarra, 2001 г., 13.5% об., с оценка от Бакхус от 89 точки. Цената му е 42.50 лв. от магазин Елемаг в Лозенец. При вкуса му се появяват характерните плодове, но като сладко от вишни, презрели боровинки, още кожа, чушка и дълъг послевкус с меко докосване и топлина. Много е хубаво наистина това вино. Но като цяло ширазите образуват хубави вина, обаче не и изключителни, което се забелязва и от статистиката.

Много е хубаво да дегустираш неизвестно вино, да го опишеш, да отразиш моментното си усещане и после да го потърсиш пак на пазара, да повториш удоволствието, отново да го “запечатваш” с думи, на един по-късен етап отново да се върнеш към отразените впечатления и да установиш, че си мислил т.е. чувствал и усещал виното по един и същ начин. Осен всичко друго е доста забавно да препрочиташ собствените си описания, които не се отличават с друго, освен с емоцията от установеното.

Ето една кратка, но според мен красива илюстрация на удоволствието, има и звук. (тук клипът работи :))
Край на част първа.

Advertisements
Published in: on Sunday, 4, November, 2007 at 0:48  Leave a Comment  

The URI to TrackBack this entry is: https://sybarites.wordpress.com/2007/11/04/%d0%9e%d1%82-%d0%b1%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%b6%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%b0/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: