Старият, нов Талисман

Стар – защото името, местоположението, размерите и дори сервитьорите са същите, но всичко останало е напълно различно. Ще се опитам да поясня.

Интериор – коренно различен. Всичко е пребоядисано в бяло. Стените, тавана, мебелировката и дори хубавият тъмно-червен винен шкаф сега са бели. В “съзвучие” с бялото е положен  светъл ламиниран паркет, а на някои от столовете – бледорозовобежови калъфи.

200407-009.jpg                                                          200407-005.jpg

Има промяна и в разположението на масите, които са по-малко на брой и допълват усещането за широта, което се създава още с влизането в ресторанта от светлите му тонове. За контраст на бялото е използван “леопардовият” елемент в дамаската на столовете, килимите и пердетата, които са на черно-бели цветя. Има и една част от стена, боядисана в черно и с тънка линия изрисувани бели цветя. Красиво е.

 200407-007.jpg

Цветята присъстват и на още няколко места – до вратата в две огромни вази са сложени големи бели рози, които са изкуствени, но не дразни. В две големи рамки на стената има по една голяма разцъфтяла бяла роза. Освен това и интересни стъклени прегради с инкрустирани цветя по тях, отделят символично масите.

Получава се, каквато вероятно е модната тенденция в момента (Елеа и др.) – оформяне на различни в цветово изражение части от ресторанта.

Различен е и входът, който преди беше характерен с витражите си и тежките тъмни врати. Няма как човек да не прави сравнение на всеки детайл и впечатление, разликите се усещат.  Оглеждах се за високите, големи бели свещи – няма ги. Но пък момичето, което ни обслужваше беше същото. Менюто (“книжката”) е ново, в унисон с новото излъчване на обстановката, и значително по-хубаво от предното.

По натам – кухнята също е доста различна (не толкова като имена на ястията, колкото като приготвяне) и само “дантелите” от карамелизирана захар са запазени. Но пресованите фини лучени феерии за съжаление – не. Качеството на храната също е различно и не е лошо приготвена, но определено не е същата, както и предложенията в менюто.

200407-010.jpg     

Ето тази салата например

 talissman1.jpg

(“салата от сезонни зеленчуци с яйца от пъдпъдък”) няма нищо общо със съименника си само отпреди година по същото време. И опасенията са, че разликата не е никак в полза на сегашния вариант.

Приборите и чашите мисля, че нямат промяна и са хубави, но екстравагантните и с различна форма съдове за съжаление ги няма в новия “Талисман”. Това бе един от детайлите, които го характеризираха и допринесоха за наградата “Ресторант на годината” (2005) от списание Бакхус. А чинията-награда е налице и се намира на същото място в шкафа срещу входа.

Като цяло обстановката е много приятна и различна от всички столични ресторанти, обслужването е добро, т.е. също както преди, има го и усещането за изисканост и спокойствие. Но … е доста различно всъщност и автоматичното сравняване на стария и нов Талисман не е в полза на новото му лице. Причината, според мен не е в интериора, или нещо друго, а по-скоро е в комплексното цяло, което дава облика и атмосферата на ресторанта. Една от загубите е екстравагантността в съдовете, другото е хубавата тиха музика (сега слушахме радио “Дарик”), освен това големите бели свещи, витражите, тежките завеси на входа, кухнята и т.н., всичко образува “цялото” на предишния “Талисман”.  Сега просто е съвсем друг и според мен не трябва да носи същото име, най-малко поради това, че представата, която изниква е съвсем различна, нова.  В случая един “Ресторант в бяло”, или просто “Бялото цвете” може да пресъздаде новата му визия. Но каквото и да е името, то трябва да олицетворява атмосферата, новото лице или просто да отразява различния стил. И – най-важното: голямата разлика е в “кухнята”. Която просто вече не е съвсем същата.

Това е личното ми впечатление.

Advertisements
Published in: on Sunday, 29, April, 2007 at 21:42  Leave a Comment  

The URI to TrackBack this entry is: https://sybarites.wordpress.com/2007/04/29/%d0%a1%d1%82%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%bd%d0%be%d0%b2-%d0%a2%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d1%81%d0%bc%d0%b0%d0%bd/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: