Ресторант “Панорама” в кв.Симеоново

Или още ресторантът на хотел “Sky Way”.  Построен е на мястото на стария, соц-ресторант “Панорама” в кв. Симеоново, запомнен с кебапчета и  шкембе чорба, както и с кръчмарските железни маси с дървени летвички на голямата тераса, която пак беше разположена на височина и имаше хубава гледка. Тогава почти всички неделни туристи отсядаха на това място след дългия преход и отмаряха с бира и споменатите манджи. За времето си беше нормално изобщо да не се гледа толкова критично на такива места и не се обръщаше внимание много, стига да ти сервираха до 1 час и си доволен. Но сега времената са други и погледите ни също.

От известно време слушаме рекламата на въпросния ресторант по радиото и най-сетне му дойде времето. Проверката показа следното:

1. Доста приятно първо впечатление, направо хубава изненада.

2. Разположен е на високо място и се очертава хубава гледка към София. Това си е предимство поне в два аспекта – удоволствие и основно занимание на скучаещите клиенти от една страна, а от друга – основният рефрен в рекламата по радиото. Сещам се и за още едно хубаво качество на местоположението – прохладата през лятото.

От казаното става ясно, че има даденост за добро попълнение в блога и ето описанието му.

Обстановката предизвиква интересно смесено усещане, в което италианският изчистен стил, който се появява често напоследък се съчетава доста удачно с цветни сухи аранжировки, редуващи се между масите и придаващи индивидуалност, разчупвайки цветовете и формите на пространството. Хубаво допълнение към това са цветните пътеки, постлани на места.

270407-010res.jpg

Отново има аранжиране на масите тип “Американско сервиране”, но във варианта му с тесни и дълги кърпи в два цвята, поставени на кръст. Има и едни малки, но изискани чаши за вино и вода (от словашката марка Рона, същата както и в Тераца ди Сердика), както и новото в случая са порцелановите квадратни съдове, в които са поставени също така малки по размер ножове за намазване на филиите с масло. И още свежи и красиви горски цветя.

Приятна и изчистена от излишни елементи атмосфера.

Има и още една приятна изненада – не се усеща “присъствието” на хотела, или по-скоро факта, че е хотелски ресторант. Може би поради това, че входът на ресторанта е откъм градината с басейна и непосредствено до ресторанта като негово продължение е кафе-сладкарницата в същия стил. И всичките прозорци са големи, до земята като гледат към София. Пак да кажа, че гледката е хубава и има възможност човек да се наслади на пространствеността й.  

Няколко думи за храната. Предложенията в менюто са както от италианската кухня с доста интересни рибни специалитети, така също и от традиционната българска такава като кебапчета и кюфтета, а скарата на дървени въглища (Bar BQ) ще бъде готова до седмица. Няма нищо лошо в такова съчетаване на изисканите специалитети със считаните за “прости манджи” кебапчета, за чието приготвяне обаче се изисква истинско майсторство и си е направо трудно постижима работа. Ето и тук (опитахме ги, разбира се :)) се оказа, че не се е получил истинският шедьовър в говтварското изкуство на кебапчето.

270407-021res.jpg

Съдовете, както и приборите са хубави. За чашите споменах, че са малки, но изискани и доста приятни. Е моите предпочитания са за големите и тумбести форми, но и при тези има нещо, което ги отличава от евтините и широко разпространени от световноизвестната югоизточна на нас марка пашабахче.  

Но при напитките и винената листа има още много да си пожелаем. Няма кой знае какъв избор, качество и класа в списъка.

При обслужването обаче е най-големият пропуск. Има го любезното отношение и необходимото внимание, но се случи непоправима грешка. Стана така, че виното ни бе сервирано от един сервитьор, който се справяше добре, доливаше своевременно чашите, но в един момент се появи някакво момиче, което докато се усетим и разберем какво стана допълни една от чашите с вино, различно от нашето. В случая “купаж” се получи от австралийски шираз и българска горчивка – ужасно съчетание. Не знам как се случи това, но беше доста забавно (какво друго му остава на човек 🙂 , още повече че в ресторанта бяха заети само две маси, на които се сервираше съответно само двете описани вина.  Какво ли би се получило, ако имаше още гости и какви ли смески биха се получили?:)).

В заключение показваме още две снимки снимки и моята оценка.

270407-024res.jpg                                                              270407-009res.jpg

Advertisements
Published in: on Sunday, 29, April, 2007 at 21:40  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://sybarites.wordpress.com/2007/04/29/%d0%a0%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%be%d1%80%d0%b0%d0%bd%d1%82-%d0%9f%d0%b0%d0%bd%d0%be%d1%80%d0%b0%d0%bc%d0%b0-%d0%b2-%d0%ba%d0%b2%d0%a1%d0%b8%d0%bc%d0%b5%d0%be%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%be/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLeave a comment

  1. […] по-подробно тук. Published […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: