Ресторант Амстердам, Пловдив

2. Пловдивският ресторант “Амстердам”.

Или, както сам себе си нарича – „Бирхале-градина Амстердамъ”.

Сиреч, втора част на предното.

Обстановката не е никак лоша – има я интересната холандска (и не само) идея за тясно и високо ресторантче, в случая на три нива: винарна в най-долната част, в сутерена, основна зала на нивото на тротоара и третото ниво, над основното, отделено от него посредством вътрешна тераса от ковано желязо. Има и интересна градина, която работи само през лятото.

300307-036res.jpg                        300307-035res.jpg

Обзавеждането е изцяло в тъмнокафяво дърво, солидно и с ретро елементи по столовете. Стените са изпъстрени с картини от града на каналите, във всички цветове, а във винарната се опитват да пресъздадат атмосфера на стара холандска уличка. На една цяла стена са наредени различни вина. И като цяло има опит за създаване на атмосфера. Още хубави неща се появяват под формата на добре приготвени и украсени ястия, хубави прибори и съдове.

Октопод на скара със сос от домати и гъби:

 300307-039res.jpg 

А това е десертът “Амстердам”, атрактивен и вкусен: 

 300307-041res.jpg

И до тук с хубавините. Следват онези неща, които все не достигат на един  ресторант, за да се нареди сред най-добрите. Няма как да не се възмути човек, когато му казват, че “тази зала не работи през деня” (подземното ниво). А защо? Ще се амортизира ли, или трябва да има нещо по-специално, та да проработи? Не разбирам що за хрумване е, а и нямам обяснение защо след като на клиента му е харесало точно тази зала, да не бъде обслужен и да остане доволен. Вероятно трябва и да бъде уточнено, че в този момент в ресторанта няма жива друга душа. Или тук (разбирай у нас, в провинцията) си има правила и порядки, които се наричат провинциализъм и такива да си ги нямаме, ще се съобразявате с нас.  Няма как, съобразяваме се и послушно, където ни кажат – там. После и чакането си беше в реда на нещата, не трябва да се бърза, нали. Не става с такъв подход и няма да се получи. Както и се забелязват някои детайли, които развалят общото впечатление. Това са посредствените чаши, салфетки на масата, оливниците, които тук са малко по-добри, но в заведение с претенции (каквото е това), тези неща просто нямат място.

Иначе “Амстердам” в Пловдив не се вписва все още като култура на обслужване и европейско отношение. Не че нещо кой знае какво му има на обслужването, но вероятно именно и в това е недостатъкът му. Без да е грубо-пренебрежително – далеч не – но е едно такова, между другото, неособено заинтересовано, непрофесионално, с една дума.

Вината не са кой знае какъв голям избор, по-скоро доста напротив, ястията малко дърпат общото впечатление нагоре, но не прекалено, и изобщо, ако човек не е с прекалени очаквания, може дори да му се хареса.

Все пак, това е Пловдив, има някаква магия в него, а и толкова липсват вече ресторантчетата, в които се влиза направо от улицата, „дюкянен” тип, каквото е това.

Да. Пловдив си е Пловдив. И толкова по-тъжно е общото усещане за провинциализъм, който излъчват и Винарията, и Амстердам.

Разбира се, всичко е въпрос на нагласа. И този ретро-ресторант напълно спокойно би могъл да послужи за сцена на едно хубаво романтично преживяване, покрай общата нарицателна атмосфера на най-романтичния град в България.

А може би името няма нищо общо :). 

Все пак една звезда ще му окачим на вратата – в краткото, традиционно описание от рубриката „Моите оценки”.

Advertisements
Published in: on Sunday, 1, April, 2007 at 21:19  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://sybarites.wordpress.com/2007/04/01/%d0%a0%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%be%d1%80%d0%b0%d0%bd%d1%82-%d0%90%d0%bc%d1%81%d1%82%d0%b5%d1%80%d0%b4%d0%b0%d0%bc-%d0%9f%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b4%d0%b8%d0%b2/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLeave a comment

  1. […] и снимки може да се види тук: Published […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: