Елеа

Ами това е новият гръцки ресторант или в превод “Маслинка”. Намира се на ул. Раковски, до “Кристал”, в безистена на читалище “Славянска беседа”, където винаги е имало ужасни ресторанти. Вече си мислех, че точно на това място няма как да се получи нещо добро, но този ме опроверга напълно.

103407-013res.jpg

И сега по-подробно за новото предложение за звезда.

Може би най-характерното за този ресторант са детайлите. Различни и запомнящи се. Като започнем още от външния вход на безистена, облицован с мек и приятен мокет :). Наистина е мокет на пода, на тавана и по стените. Много интересно и забавно решение, а това се повтаря и на входната врата на ресторанта, от която този път влизаш в залата на ресторанта.

В ляво точно до вратата се намира и дървото маслина, което не знам как ще оживее на тази светлина, но е истинско и има листенца по него.  Следва една разчупена обстановка, създадена от различната мебелировка на заведението. Редуват се кожени столове с високи облегалки, както и по-ниски тапицирани сепарета, а също и столове, обвити в калъфи. Интересен елемент са тънките и плоски облицовъчни камъни, които са разположени на някои места около прозорците и на една друга извита стена. В съчетание с тях са и три красиви лампиона, поставени върху старинни високи скринове. Има и пиано в единия ъгъл до красиво подредената стена с винени бутилки. 

После като разгледах менюто се оказа, че има наистина добър избор на вина. Като цяло обстановката е доста романтично съчетание на старинни елементи със съвременен дизайн и то толкова естествено, че никой от елементите не преобладава. Завършен вид придават белите покривки на масите, върху които доста семпло и изискано има поставени само по една обърната чаша за вода, бяла кърпа с приборите и свещ.  В допълнение на атмосферата, която те отпуска още от вратата, е тихата гръцка музика.

Ето поглед към ресторанта от предверието му:

103407-062res.jpg 

Няколко думи за обслужването – изненадващо внимателни и усмихнати с професионално отношение към това, което правят.

И идва ред на менюто, което не е голямо и основните предложения са изискани гръцки ястия и като цяло средиземноморска кухня. Има го естествено и приятният жест още при сядането да се поднесат хлебчета и някаква хайверна смес, която в случая е маслинена паста, както и да ти налеят минерална вода.  А ястията са поднесени в много красиви съдове и са наистина майсторски приготвени, както на външен вид, така и на вкус. Ето моята сьомга, печена на кристалчета от сол и гарнирана с чеснова босилекова паста.    

Là voilà:

 103407-057res.jpg

Има нещо много приятно в този ресторант. Може би е умението да се съчетаят задължителните за всички ресторанти елементи с акцентите, които са незабележими и същевременно индивидуални. Не знам дали и доколко е от значение това, но само да спомена за собственика, че е истински грък и първокласен готвач, работил 4 години в ресторанта на хотел Шератон.

За мен е едно добро предложение и моята оценка в традиционната рубрика е една звезда.

Advertisements
Published in: on Sunday, 1, April, 2007 at 21:27  Comments (5)  

The URI to TrackBack this entry is: https://sybarites.wordpress.com/2007/04/01/%d0%95%d0%bb%d0%b5%d0%b0/trackback/

RSS feed for comments on this post.

5 CommentsLeave a comment

 1. […] по-подробно тук. Published […]

 2. Много ви е стара информацията относно ЕЛЕА,защото сте били там малко след откриването,което беше на 10.09.07г.Защо сега не дойдетд и вместо да пишете простотии,да видите и да усетите уюта,храната,винената листа и въобще всичко.Естествено,че си има зона за непушачи,гардероб,който се заключва,но най-важното е че порциите са меко казано огромни и са овкусени,става въпрос за салатите не с какво да е а с редуцирано балсамико,леко овкусено с мед,както и сдруги дресинги в зависимост от салатите.Не пишете неверни неща,а слезте малко на земята!
  Весело посрещане на празниците

 3. Я, още един обслужващ персонал, аман от тия просто…
  Уважавам келнерите, но само докато уважават и мене.
  Тонът и езикът ти е повече от неуместен и нежелан.
  Когато и да е посетен ресторантът – е казано мнението за него тогава.
  Не знам каква е тая ваша келнерска мания да считате, че точно вашето заведение е най-добро и никой да не може да каже и гък против него.
  По-добре си гледайте там келнерската работа и не се занимавайте с това, което не е ваша. Тука е място за мнения на посетителите и други културни хора, а не на невъзпитан обслужващ персонал.

 4. Аз пък снощи там бях и наистина ме беше приятно. Салатите са направени с мерак и са много вкусни. Освен това са различни, не стандартните шопска, овчарска и редени домати. Нито пък са от префърцунените снобарски простотии. Едни наистина приятни салати – в смисъл аз опитах 2, защото бяхме двама и си поръчахме 2 различни. Ястията също бяха не само красиво аранжирани, направени с чувство за естетика, без да са натрапчиви, но и много вкусни. Аз ядох калмари, а половинката яде свинско филе с разни сосове залято, лентички от лимонова кора, много интересно решение, сушени доматчета, и ориз, от няколко вида ориз и други интересни неща в него, които дори не мога да позная всички. За десерт ядохме шоколадово суфле – чудесен сладкиш, гарниран със сладолед. Усеща се уют, обсужването беше перфектно, в същото време ненатрапчиво. На нито една маса около мен не се случи да сервират първо на единия и след 15 минути примерно на другия. Винаги носеха едновременно ястията и/или салатите и/или десертите на всички хора, които са заедно на една маса. Много дребен може би детайл, но често ми се е случвало дори в титуловани заведения да донесат първо на един, след 10 мин на следващия, след още 10 на другия човек, и така докато единия още чака, другия се е нахранил отдавна. Адски тъпо се получава.
  И мнението си е мое и наистина ми беше приятно там. Определено не съм сервитьорка и нямам нищо общо със собствениците и ресторантския бизнес. Просто един доволен клиент, който с удоволствие ще посети отново това заведение.

 5. Здравейте,
  много ми е приятно, че споделяте впечатленията си тук. Личи си колко добри са били те и това е в допълнение на краткото ми описание. Винаги е хубаво, когато се сервират едновременно ястията и така трябва да бъде, без съмнение. Има и места, където това се превръща в особен вид ритуал, характерен за ресторанта и тогава удоволствието е голямо (например Хеброс, Пловдив).

  А това за сервитьори и други, обслужващи не е толкова сериозно, но пък те толкова много обичат да се намесват и изказват “професионалните” си мнения, че е повече от забавно. Лошо няма и това е необходимо, но нашето мнение на потребителите – клиенти е в основата на този блог.

  Още веднъж благодаря за хубавия коментар и описание на приятната ви вечер и дано има повече такива :).


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: