Непретенциозните заведения без звезда, първо предложение

Всъщност това е бирария “Ники”, към едноименния хотел на ул. Неофит Рилски в София.

И има някои положителни качества, поради които си е заслужил добра посещаемост. Ето ги:

1. Обстановка на бирария, но в градината, която при студено време е покрита и прилича малко на оранжерия, поне е топло и има камъчета, течаща вода, зеленина и мостчета, а и папагали в клетки. През лятото част от покрива се отваря и остава само дървеният навес, който пази от слънцето.

p1030848res.jpg                                      p1030852res.jpg

2. Сравнително добра кухня, а за по-непретенциозните клиенти даже много добра. С пресни продукти и големи порции.

3. “Публиката” е тази, за която може да се каже средната класа, интелигентни млади хора, жени на средна възраст с прилични доходи, има и весели чужденци, както и банкери. Изобщо не дразнят и не се натрапват с особен външен вид и навици. Е, малко са повече децата в неделния ден, но няма как, нали е градина.

4. Сравнително евтино място, т.е. нормални цени за това, което получаваш.

5. Обслужването може да се охарактеризира като приветливи, усмихнати момичета, на които не им е скучно и досадно да си вършат работата, та дори са съвестни и ведри.

И така, ако до тук всичко това може да накара един обикновен и по-непретенциозен човек да изпие чаша бира в “компанията” на подходящото мезе, както се казва на народен (разбирай разговорен) език, то става ясно, че ще остане доволен, стига да не е търсел друго преживяване и не е очаквал повече. Няма да се разочарова и ще прекара един час навън, далеч от домашната храна и обстановка. Но толкова.

Все пак трябва да кажа и какво няма да намерим тук:

1. Отбрани, висококачествени напитки, селектирани вина.   

2. Красиви съдове, прибори и чаши. Всичко е повече от обикновено.

3. Самото меню е едно от най-грозните и неугледни, които съм виждала.

4. Има всъщност само градина, а вътре е повече от ужасно място с 4 маси и миризма на кухня. То затова и не се ползва от клиенти и аз там не съм виждала да седи никой досега.

5. Доста е шумно.

Заведениято определено има потенциал за развитие и при добро желание и малко средства (наистина не е необходимо много) могат да се отстранят недостатъците му, както и да се запазят положителните качества. Усеща се доброто отношение към клиента, но немарливост към основни неща; има добро местоположение и идея за градина, но няма дори покривки и завършеност на цялата обстановка; има адекватно ценообразуване, но липсват доста неща в менюто, както и самото то е направо забравено, толкова е грозно. Храната е добра, но всичко около нея е за критикуване – съдове, прибори и най-вече чашите.

Това е  моята оценка.

Advertisements

The URI to TrackBack this entry is: https://sybarites.wordpress.com/2007/03/25/%d0%9d%d0%b5%d0%bf%d1%80%d0%b5%d1%82%d0%b5%d0%bd%d1%86%d0%b8%d0%be%d0%b7%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b7%d0%b0%d0%b2%d0%b5%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d0%b1%d0%b5%d0%b7-%d0%b7%d0%b2%d0%b5%d0%b7/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: